4x kostenbesparende ideeën voor magazijnen

Geld besparen is iets wat iedereen bedrijf wilt, nietwaar? Als je als bedrijf graag wil besparen op een aantal kosten, is het belangrijk om te beginnen bij de alledaagse uitgaven. Een kleine aanpassing aan jouw opslag bijvoorbeeld kan al snel leiden tot een veel grotere winst. Er zijn kleine afdelingen die impact kunnen hebben op de operationele kosten, waar je je  misschien niet bewust van bent. Om jou te helpen de kosten te verlagen in het magazijn, zetten we 4 kostenbesparende tips op een rijtje. 

Optimaliseer de ruimte 

Dat een magazijnruimte duur is kun jij vast ook bevestigen. Het is belangrijk dat de huidige behoeften opweegt tegenover de ruimte die je hebt, want mogelijk betaal je meer dan je nodig hebt. Neem bijvoorbeeld de opslag in een magazijn. Als de kosten per opgeslagen pallet te hoog zijn, moet je je afvragen waar het misgaat. Gebruik je bijvoorbeeld de hele ruimte van de vloer tot het plafond, of kun je de hoogte van het magazijn nog beter benutten? Veel te brede magazijnpaden bijvoorbeeld, kunnen ruimte verspilling zijn. Of wat dacht je van de kosten van de machines in het magazijn. Zo kun je bijvoorbeeld ook een heftruck leasen in plaats van kopen om kosten te besparen. Kijk dus eens goed naar jouw magazijn en bepaal waarop jij al bepaalde kosten kunt besparen. 

Beperk het schoonmaken 

Het schoonmaken van jouw magazijn is belangrijk voor jouw bedrijf, maar dit hoeft natuurlijk geen fortuin te kosten. Eén van de meest efficiënte kostenbesparende ideeën voor magazijnen heeft alles te maken met de schoonmaakprocessen. Het klinkt misschien wat drastisch, maar je kunt op dat gebied best veel kosten besparen. Zo kun je bijvoorbeeld een luchtzuiveringssysteem aanschaffen, wat de hoeveelheid stof in het magazijn al een stuk verminderd. Dit betekent minder schoonmaak, wat zich automatisch vertaalt in een aanzienlijke besparing.

Arbeidsproductiviteit verhogen 

Je zult hier waarschijnlijk niet snel aan denken, maar ook arbeid is een aanzienlijke kostenpost voor bedrijven. Het is namelijk zo dat wanneer een werknemer niet op volle capaciteit werkt, het je alleen maar meer geld kost. Wanneer je probeert de arbeidsproductiviteit te verbeteren, zullen de medewerkers vanzelf meer werk klaar krijgen in minder tijd. Zo kun je bijvoorbeeld goed aangestelde werknemers aannemen om anderen te begeleiden. Of je kunt prestatiebonussen aanbieden en werknemers betrekken bij opleidingsprogramma’s en teambuilding activiteiten. Om ervoor te zorgen dat werknemers al hun capaciteiten benutten, moet hun werkomgeving comfortabel zijn. Dit betekent dus ook schone lucht om in te ademen, waarbij wederom een luchtzuiveringssysteem uitkomst kan bieden. 

 

Verminder fouten

De tijd die je besteedt aan het corrigeren van fouten is verspilde tijd én geld. Bij fouten kun je bijvoorbeeld denken aan het onjuist verpakken van bestellingen, waarbij correctiekosten hoog kunnen oplopen. Een bestelling keert dan namelijk onnodig terug en dat kan duur uitvallen. Bekijk dus waar de fouten zich voordoen en hoe vaak zich dit voordoet. Een goede oplossing is om een systeem te implementeren dat fouten opspoort. Zo kun je gegevens verzamelen en ontdekken waar fouten zich voordoen, waarom, door wie, wat er is gebeurd en eventuele systematische fouten identificeren. Op basis van die informatie kunt je jouw medewerkers inlichten en de processen verbeteren om de ruimte voor fouten te beperken. Zo is ook jouw personeel veel gemotiveerder om geen fouten meer te maken. Je hoeft alleen maar duidelijke doelstellingen vast te leggen en beloningen in het vooruitzicht stellen.