Wat betekent 4 takt precies?

4 takt is een systeem die gebruikt wordt voor de ontbranding binnen een motor. Deze werkt op speciale motorolie. Kijk hier in deze blog voor meer informatie.

Welke motorolie moet ik gebruiken?

Soms is het moeilijk om een keuze te maken op het gebied van motorolie aangezien er zoveel soorten beschikbaar zijn. Wanneer je de verkeerde olie koopt is dit niet alleen slecht voor je motor, maar ook voor je portemonnee. De motoren in een motor werken op andere soorten olie dan bijvoorbeeld auto’s. Gebruik daarom ook speciale motorolie voor je 4 takt brommer. Dit wordt aangeraden omdat motorolie zowel op de motor als op de versnellingsbak gesmeerd moet worden. Verder moet je olie gebruiken die geschikt is voor een natte koppeling, en deze olie is niet te gebruiken op dat van auto’s en vrachtwagens. Daarnaast zijn er ook nog andere factoren die je in je achterhoofd moet houden bij het kiezen van motorolie. Veel mensen weten namelijk niet of ze synthetische olie of minerale olie moeten gebruiken.

De verschillen tussen 4-takt en 2-takt motorolie

Motoren van scooters en motorfietsen zijn er in twee categorieën, namelijk 2-takt motoren en 4-takt motoren. Het verschil tussen deze twee motoren is hoe vaak de zuiger in de cilinder op en neer gaat. Per cyclus maakt een 4-takt motor 4 arbeidsslagen, en een 2-takt motor maar twee. Ook wordt de motorolie op een andere manier verwerkt en verbrand bij deze motorsoort. Voor allebeide motorsoorten heb je andere motorolie nodig.

4-takt motoren

Steeds vaker worden er 4-takt motoren gebruikt in motorfietsen en scooters. Dit heeft te maken met het feit dat deze motoren minder brandstof verbruiken en milieuvriendelijker zijn dan 2-takt motoren. 2-takt motoren vind je nog wel vaak in grasmaaiers, kettingzagen, boten en andere kleine motoren. Een 2-takt motor is goedkoper dan een 4-takt motor omdat hij lichter is. Een 4-takt motor is aan de andere kant milieuvriendelijker en een stuk stiller.

Het smeersysteem van 2-takt en 4-takt motoren

Welk smeersysteem gebruikt wordt hangt niet alleen af van het type motor, maar ook van de kilometerstand en op welke manier de motor gebruikt wordt. Een recreatieve motorfiets heeft bijvoorbeeld een andere motor nodig dan één die voor racen gebruikt wordt. Scooters worden vaak gebruikt in de winter wanneer het koud is, dus heeft deze motorolie nodig die goed gedijt bij koude temperaturen. Wanneer je veel kilometers draait met je motor, dan is het belangrijkste aspect dat de motor goed beschermd wordt en dat er niet teveel olie of brandstof wordt verbruikt.