Dit zijn de redenen waarom goede goede schokbrekers belangrijk zijn

schokbrekers belangrijk zijn

Bij het onderhouden van een auto is het belangrijk dat er regelmatig naar de buitenkant en binnenkant van de auto wordt gekeken. En dit geldt zeker voor de onderdelen die zich in binnen de auto bevinden, omdat deze niet direct te zien zijn. Vaak komen mensen pas nadat hun auto niet meer werkt erachter dat er een paar onderdelen onder hun autokap toe zijn aan vervanging.

Dan sta je daar met je niet-werkende auto op de snelweg, dan blijkt het dat je motor accudruppellader opeens niet meer werkt. Het zal je maar overkomen! In dit blog leggen we je uit hoe een auto-onderdeel, de schokbrekers, werken binnen auto’s en waarom het belangrijk is om de juiste schokbrekers te hebben.

De basis over schokbrekers: een beetje achtergrondinformatie

Maar wat zijn schokbrekers eigenlijk en waar kun je ze vinden in de auto? Schokbrekers, soms ook wel eens schokdempers genoemd, bevinden zich in het onderstel van de auto (vlakbij de wielen). Het systeem waarin de schokdempers bevinden zijn verbonden met de wielophanging. Binnen dit systeem beweegt een zuiger op en neer door een cilinder. Hierdoor stroomt er een vloeistof of gas door de schokbreker. Deze vloeistof of gas zorgt voor demping. Daarnaast zit er bij een schokbreker een grote veer aan de buitenkant. De combinatie van het dempen van het vloeistof en de veer zorgen ervoor dat het stuiteren van de wielen worden opgevangen.

Schokbrekers zijn dus een essentieel onderdeel van een auto. Dankzij dit veersysteem houden de wielen van je auto contact met het wegdek, bijvoorbeeld wanneer je over die vervelende verkeersdrempels rijdt.

Waarom goed functionerende schokbrekers belangrijk zijn voor de werking van jouw auto

Of je nou schokbrekers schokbrekers Norton neemt of die van een ander merk, zorg er in ieder geval voor dat je ze goed onderhoudt. Waarom? Goed functionerende schokbrekers zorgen ervoor dat de veren in de wielophanging veel minder worden samengedrukt. In andere woorden: schokbrekers zorgen ervoor dat je auto niet als een gek op en neer gaat wanneer je over iets oneffen op de weg rijdt (zoals drempels of oneffen stukken in bepaalde wegen).

Schokbrekers zijn dus een van de belangrijkste onderdelen van een auto, omdat ze ervoor zorgen dat je auto goed op de weg blijft rijden. Een versleten schokbreker (of twee) zullen ervoor zorgen dat je minder fijn en goed rijdt en daardoor wordt de kans op ongelukken ook veel groter. Zorg er dus goed voor dat je je schokdempers regelmatig bekijkt en ook goed onderhoudt.

Wanneer weet je of je schokbrekers versleten zijn?

De meeste auto-experts geven aan dat je na gemiddeld 80.000 km je schokbrekers moet vervangen. Maar dit is niet per se een rule of thumb: het hangt natuurlijk ook allemaal af van wat voor soort auto je hebt en je eigen rijstijl. Het kan echter geen kwaad om je schokbrekers regelmatig een onderhoudsbeurt te geven. Zo voorkom je dat je schokbrekers sneller slijten.

Vraag zelf na aan de auto-expert in de winkel (of van wie je de auto hebt gekocht) wat de onderhoudsinterval is voor jouw auto. Probeer ook aan deze interval aan te houden, zodat er minder kans is op schade bij je schokbrekers.